Registratierechten naar 7%

De regeling van klein en groot beschrijf verdwijnt en wordt vervangen door 1 tarief van 7% (behalve voor woningen met een verkoopprijs onder de 200.000€).

De vlaamse regering hervormt de registratierechten van gezinswoningen nog voor de zomer. Men schaft de regeling van groot en klein beschrijf af en vervangt deze door 1 tarief, namelijk 7%.

Uitzondering

Er is echter een uitzondering voor woningen met een verkoopprijs onder de 200.000€ (220.000€ in Vlaamse kernsteden). Voor deze woningen is er een vrijstelling op de eerste schijf van 80.000€.

Voorwaarden

Om in aanmerking te komen voor de nieuwe regeling moet de woning die men koopt de enige woning zijn. Ook moet men binnen de 2 jaar na aankoop er in wonen. Zij die niet aan deze voorwaarden voldoen zullen 10% registratierechten betalen.

Extra korting voor renovatie

Ten slotte krijgen woningen die binnen de 5jaar na aankoop energetisch gerenoveerd worden extra korting en betalen slechts 6% registratierechten. Een Ingrijpende Energetische Renovatie is een renovatie waarbij de verwarming, koeling, luchtcirculatie,… volledig vervangen worden én minstens 75% van de buitenschil wordt (na)geïsoleerd.

Ga je dus kopen en verbouwen, dan doe je er goed aan te kiezen voor energiezuinige ramen en deuren. Ook spouwmuurisolatie zal je helpen het opgelegde percentage te behalen.

Een gratis offerte of advies vragen? Contacteer ons